3 české kluby Matúše Kozáčika. Připomeňte si, jak se z nenápadného gólmana stal hvězdou ligy

Když v létě roku 2012 přišel Matúš Kozáčik do Plzně, asi netušil, že zakotvil ve svém osudovém klubu. I když se o něm vědělo, že je kvalitním gólmanem, tehdejší trenér Viktorie Pavel Vrba neměl jasno v tom, jestli dá přednost jemu, nebo Petrovi Bolkovi. Zanedlouho ale nebylo pochyb o tom, kdo je na západě Čech brankářskou jedničkou.

Sedm sezon předváděl gólman Matúš Kozáčik výborné zákroky a byl oporou Viktorie Plzeň. Na západě Čech pomohl vybojovat čtyři mistrovské tituly a s týmem se probojoval i do Ligy mistrů

Plzeň se pro slovenského brankáře stala třetím českým týmem, ve kterém působil. Jak se mu vedlo ve všech jeho působištích, na to odpovídají následující kapitoly.

Pokračování 2 / 4

Slavia Praha (2003 až 2007)

Matúš Kozáčik.jpg

Rodák z Dolného Kubína přišel do Slavie v roce 2003 z Košic, kde strávil pět let. Sešívaní ho přivedli coby devatenáctiletého talentovaného gólmana, který kryl záda Radkovi Černému. Po jeho odchodu v roce 2005 se sice stal jedničkou, brzy o toto postavení ale zase přišel. Po příchodu Michala Vorla totiž opět začal vysedávat i na lavičce. V sezonách 2005/06 a 2006/07 naskočil do 16 zápasů, tím ale jeho slávistická mise skončila.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 3 / 4

Sparta Praha (2007 až 2010)

Matúš Kozáčik-Sparta.jpg

Když ve Slavii vycítil, že s ním moc nepočítají, odhodlal se k málo obvyklému kroku. V létě roku 2007 zamířil k největší konkurenci - na Letnou. Třiadvacetiletého gólmana tehdy přivedl do Sparty Michal Bílek, který pak musel řešit na brankářském postu velkou konkurenci. K dispozici měl ještě Tomáše Poštulku, Tomáše Grigara a Zdeňka Zlámala.

V první sezoně neodchytal ani jeden zápas, další ročník ale začal v roli jedničky. Pak ovšem přišlo nevydařené derby se Slavií a Kozáčik putoval opět na lavičku náhradníků. Na ní vysedával i v sezoně 2009/10. V jejím závěru nahradil zraněného Jaromíra Blažka a pomohl Spartě k titulu. Pak odešel do kyperské Famagusty, kde strávil dva roky.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 4 / 4

Viktoria Plzeň (2012 až 2019)

Kozacik.jpg

Když se Plzni zranil Roman Pavlík, přivedl kouč Pavel Vrba duo Bolek – Kozáčik. V brance začal prvně jmenovaný, ale chyboval a šance se dočkal slovenský gólman, který se vrátil do české ligy po dvouletém kyperském angažmá.

Postupem času se vypracoval v oporu týmu, vychytal 82 nul, pomohl Viktorce ke čtyřem ligovým titulům a třikrát do základní skupiny Ligy mistrů. V lednu 2021 oficiálně ukončil kariéru a stal se v Plzni trenérem brankářů.

Foto: Profimedia.cz

Doporučujeme

Články odjinud