5 vítězů a 5 poražených z olympijského hokejového turnaje v Soči


Vítězové

5. Ted Nolan

Současný prozatímní trenér Buffala Sabres se na olympijských hrách vrátil na lavičku lotyšské reprezentace a rozhodně s ní v Soči neudělal ostudu. Především ve čtvrtfinále se Lotyši vzepjali k heroickému výkonu a až do konce zápasu s favorizovanou Kanadou drželi naději na postup. Nakonec do semifinále nepostoupili, ale po těsné porážce 1:2 odjížděli domů se vztyčenými hlavami.

4. Tým Finska

Finové získali na olympiádě „jen“ bronz, ale po zápase se Spojenými státy se z něj radovali, jako by vyhráli celý turnaj. Navzdory tomu, že byl v kádru Teemu Selänne, nejstarší hokejista v Soči, ukázal celek Suomi obrovský potenciál pro budoucnost. Výkony Mikaela Granlunda, Samiho Vatanena, Olliho Maatty či Alexandera Barkova, z nichž nikdo nemá víc než 22 let, naznačily, že Finové mohou brzy vládnout hokejovému světu.

Finsko.jpg
Finská bronzová radost. Celek Suomi se předvedl na olympiádě ve skvělém světle a má před sebou světlou budoucnost. (Foto: Profimedia.cz)

3. TJ Oshie

Hokejisté Spojených států odjížděli ze Soči zklamaní a bez medaile. Snad jen jediný hráč si mohl po turnaji říct, že se nesmazatelně zapsal do historie – TJ Oshie, který v krásném střetnutí proti Rusku proměnil čtyři samostatné nájezdy a pomohl k výhře amerického týmu 3:2.

2. Žiga Jeglič – tým Slovinska

Popravdě – kdo čekal, že by si Slovinci mohli na olympiádě zahrát ve čtvrtfinále? Nakonec skončili sedmí, těsně za českým výběrem. Už první utkání týmu na turnaji ukázalo, že do Soči nepřijela parta nazdárků, kteří se chtějí jen zúčastnit. Především výkon šestadvacetiletého útočníka německého Ingolstadtu Žigy Jegliče musel upoutat i pozornost skautů z NHL, hlavně těch z Los Angeles, kde hraje jeho reprezentační kolega Anže Kopitar, s nímž si na ledě náramně rozuměl.

1. Kristers Gudlevskis

Nejpozoruhodnější individuální výkon v olympijském hokejovém turnaji bezpochyby předvedl lotyšský brankář Kristers Gudlevskis. Jednadvacetiletého mladíka loni draftovala Tampa Bay, ale v NHL ještě neodchytal jediné utkání. Ve čtvrtfinále však zářil v soubojích s nejlepšími kanadskými střelci. Pochytal neuvěřitelných 55 puků, nestačil jen na dvě rány. Svůj tým držel až do posledních minut ve hře o postup do semifinále.

Doporučujeme

Články odjinud