5
Fotogalerie

6 nejvýznamnějších událostí pro český fotbal v roce 2012


2. Postup reprezentace do čtvrtfinále Eura

Euro.jpg
Václav Pilař bojuje o míč s Alexandrem Anjukovem. Českému týmu na evropském šampionátu nevyšel první zápas s Ruskem, nakonec však došel až do čtvrtfinále turnaje. (Foto: Profimedia.cz)

Po dlouhé cestě, během které národní tým kdekdo zatratil, česká reprezentace nakonec vybojovala v baráži s Černou Horou postup na šampionát do Polska a na Ukrajinu, kam odjížděla v roli celku, který nemá co ztratit. V prvním utkání Češi vyhořeli, prohráli s Rusy 1:4 a český národ si žádal hlavu trenéra Bílka snad ještě víc, než kdykoliv předtím.

Tým se ale nevzdal a porazil Řeky. V bitvě o všechno proti domácímu Polsku předvedli Češi krásný výkon, který korunoval brankou Jiráček, jenž Bílkův tým posunul do čtvrtfinále. Na Portugalsko s Ronaldem a spol už Češi nestačili, přesto se vraceli domů se vztyčenými hlavami.

Na podzim ale reprezentace nezvládla několik přátelských zápasů, v kvalifikaci o světový šampionát sice uhrála bod v Dánsku, doma ale jen remizovala s Bulhary a šance na postup do Brazílie se ztenčila. Závěr roku nakonec národnímu týmu vyšel a výhra nad Slováky dává naději i do roku 2013, který bude pro boj o mistrovství světa klíčový.

Doporučujeme

Články odjinud