5
Fotogalerie

Smutný příběh ostravského Baníku: Od titulu téměř k zániku


1. Byznysmen Hadamczik

Hadamczik.jpg
Nynější kouč české hokejové reprezentace Alois Hadamczik stál u vzestupu Baníku Ostrava na začátku nového tisíciletí. (Foto: Profimedia.cz)

Na začátku tohoto tisíciletí patřil klub Aloisi Hadamczikovi, současnému trenérovi hokejové reprezentace a velkému byznysmenovi. Ten má k ostravskému fotbalu blízko díky svému zemřelému bratrovi Evženovi, který trénoval Baník v 70. a 80. letech minulého století a dvakrát jej dotáhl k mistrovskému titulu.

„Když jsme do klubu vstupovali, byl zralý na konkurs a dlužil 43 milionů korun. Ta investice se však stoprocentně vydařila. Postupně jsme dali dohromady kádr z místních odchovanců, nenakupovali jsme zbytečně drahé hráče a klub se ekonomicky stabilizoval,“ zhodnotil po letech Hadamczik své působení v Baníku pro časopis Týden.

Jednašedesátiletému podnikateli se povedla zejména sázka na talentované mladíky – Marka Jankulovského a Milana Baroše. Prvního jmenovaného prodal do Neapole a Baroše vytáhl z dorostu do ligového kádru, protože mu od začátku bezmezně důvěřoval. Z teenagera udělal kapitána ligového kádru a následně Baroše prodal do anglického Liverpoolu za 180 milionů korun. „Zabezpečil ekonomiku klubu a proslavil Ostravu. Jsem na něho hrdý,“ prohlásil Hadamczik po povedeném transferu.

Doporučujeme

Články odjinud